door Gino Haverkamp 23

Bron Ajax

Bron Ajax

Laatst geüpdatet

Loek den Edel is op 88-jarige leeftijd overleden, zo maakt Ajax bekend via de officiële website. Den Edel was profvoetballer ten tijde van het prille begin van het profvoetbal in Nederland en staat bekend als de eerste Ajacied die een doelpunt in de Eredivisie maakte.

Den Edel, onderaan in het midden op bovenstaande foto, was tussen 1954 en 1959 speler van Ajax en speelde precies 101 wedstrijden. Daarin scoorde hij 56 goals, wat dus inhoudt dat hij in meer dan de helft van zijn wedstrijden goed was voor een goal. Daarmee staat de oud-aanvaller in de Club van 100 van Ajax én in de top 50 spelers met meeste goals als Ajacied. Overigens speelde Den Edel al sinds 1945 in de jeugdopleiding van de Amsterdammers.

Daarnaast was Den Edel een trendsetter op het gebied van een langlopende traditie bij Ajax: scoren bij je debuut. Hoewel trainer Karl Humenberger het niet echt zag zitten in de volgens hem 'niet serieuze' aanvaller, gaf hij hem op 12 december 1954 toch een basisplek tegen Be Quick. Dat vertrouwen betaalde Den Edel uit door direct een hattrick te maken in de met 5-1 gewonnen wedstrijd. Later zouden ook spelers als Johan Cruijff, Marco van Basten, Frank Rijkaard en Abdelhak Nouri scoren bij hun profdebuut voor Ajax.

Den Edel loodste Ajax hoogstpersoonlijk langs Excelsior.

Ook was Den Edel de maker van een wel heel bijzondere hattrick. Op 18 december 1955 wist hij namelijk drie keer te scoren binnen drie minuten. Excelsior was de tegenstander van dienst en werd helemaal zoekgespeeld door de productieve aanvaller, die uiteindelijk vier keer scoorde en twee assists gaf. Ajax won dat duel met 6-4, wat dus betekent dat Den Edel bij alle treffers betrokken was. Hij werd nooit opgeroepen voor het Nederlands elftal overigens. (foto: Nationaal Archief)