Nieuws

17 oktober 2021

Wedstrijdverslag Sparta Nijkerk – HSV Hoek Beide beentjes op de grond 1-2

Door Gerard Kok.

En malen de Nijkerkers daar om? Zijn we nu in mineur? Nee toch! Waarom zouden we? We hadden toch niet de illusie dat wij wel even dit seizoen alle 34 wedstrijden in deze competitie zouden winnen? Nee joh, wij feliciteren HSV Hoek van harte met deze overwinning. Zij moeten tweeënhalf uur terugrijden naar het altijd weer verre Hoek dan is het voor hen wel zo prettig dat ze wat te vieren hebben. Toch? De Zeeuwen hebben deze wedstrijd niet gestolen, de Nijkerkers waren gewoon niet in zo’n goede doen als vorige week. Toen werd in Sassenheim Ter Leede overklast met 1-5 maar blijkbaar kan de boog niet altijd gespannen staan en dat is natuurlijk ook zo. Een waarheid als een spreekwoordelijke koe. Iemand beet mij vanavond nog toe: “Hé Gerard, je kunt niet altijd een zes gooien hè! Er zit ook wel eens een drie tussen.” True so true…..

De Nijkerkers begonnen niet aan de wedstrijd zoals ze in Sassenheim waren geëindigd, was het maar waar! Het was niet sprankelend, niet fel, niet daadkrachtig genoeg. Jammer voor het massaal toegestroomde publiek. Na de geweldige wedstrijd van vorige week was de Ebbenhorst goed gevuld, er werd wat verwacht zoveel was duidelijk. Echter zag ik een onherkenbaar Sparta Nijkerk, het is dat ik de gezichten ken maar anders…..was dit nou die titelkandidaat? Iets zoals eerder aangehaald met een boog en gespannen staan….

Al in de beginfase van de wedstrijd wisten de mannen van Lieve Gevaert de score te openen en dat was niet eens onterecht 0-1. In de hele eerste helft wisten de Spartanen er verdraaid weinig tegenover te zetten, met enige regelmaat wist men maar ternauwernood te ontsnappen aan een verdubbeling van de achterstand. Duistere krachten waarden rond op de Ebbenhorst…ik trok de rits van mijn jas maar even wat hoger dicht, het werd wat kil en onguur naarmate de eerste helft verstreek. Die duistere kracht….the Dark Force was misschien wel de warrig leidende scheidsrechter Bronsvoort…..maar goed, je verliest niet van een scheidsrechter. Hij was niet best maar dat gold twee kanten op.

De tweede helft ving aan en ik had echt nog wel vertrouwen dat het goed zou komen. Sparta was niet best maar ook de Zeeuwen waren niet heer en meester op het veld of zo. Eric Speelziek meende twee wissels te moeten toepassen in de rust. Jerry Geurtsen en Sam Krant mochten douchen en hun vervangers waren Wesley de Laat en Donny van der Wal. Onze aanvoerder van der Wal liet zich meteen van zijn beste kant zien, hij was de aanjager, de kuitenbijter, de luis in de pels van Hoek. Toch hadden de mannen van Gevaert wel weer de betere kansen en dat alweer binnen tien minuten.

Ondanks dat de Spartanen het wel probeerden werd het nooit sprankelend, het wachten was op een individuele actie van een Spartaan die de wedstrijd zou kunnen doen laten kantelen. In de 61e minuut was er een heerlijke voorzet van Maurice de Ruiter op Bryan Burgerhout maar hij kwam een teenlengte te kort om de bal achter de goed keepende Griffin de Vroe te deponeren. Maar ook de Zeeuwen bleven hun kansen creëren en missen. In de vijfenzeventigste minuut verliet Gilbrano Plet het veld, zijn vervanger Max Leeflang en Janic Makizodila werd naar voren geposteerd door Eric Speelziek. Va banque spelen werd nu het motto, en kansen kwamen er voor Sparta. Kans op kans op kans op kans….en dan scoort Hoek de tweede 0-2. Dat was een enorme domper voor de Spartanen maar er werd niet opgegeven met nog een minuut of acht te gaan. Sterker nog de Spartanen gooiden er nog een schepje bovenop en niet onverdienstelijk, Maurice de Ruiter wist de 1-2 te maken. De Nijkerkers probeerden nog van alles maar het ontbrak hen simpelweg aan tijd om de gelijkmaker nog te maken.

Nu had de nummer twee op de ranglijst FC Lisse gelijkgespeeld en blijven de Spartanen koploper met drie punten voorsprong op de nieuwe nummer twee: Excelsior’31. De mannen uit Rijssen wonnen in en tegen Goes, ergens halverwege de terugreis zullen zij een feestende bus met Hoek supporters zijn tegengekomen. Het is hun gegund.

De Spartanen hebben hun kruit gespaard om te vlammen tegen ADO Den Haag. Aankomende zaterdag hebben zij vrijaf. Misschien een oefenpotje? De bekerwedstrijd tegen Den Haag is op dinsdagavond  26 oktober. Tot dan!

Wissels Sparta Nijkerk:

46. Wesley de Laat erop voor Sam Krant.
46. Donny van der Wal erop voor Jerry Geurtsen.
66. Ricardo Fransberg erop voor Justin van Groen.
75. Max Leeflang erop voor Gilbrano Plet.
81. Jesse van Nieuwkerk erop voor Bryan Burgerhout.

*Even een wistudatje: Wist u dat de wissels in de rust niet meetellen als wisselmoment. Dus dat Sparta’s drie wisselmomenten waren in minuut 66, 75 en 81?