Cambuur rekent ook af met beloften van Jong AZ

Cambuur viert de 2-1 van Issa Kallon.

Cambuur viert de 2-1 van Issa Kallon. Foto Henk Jan Dijks

Cambuur heeft ook in de achtste wedstrijd in eigen huis de ongeslagen thuisstatus behouden. Tegen Jong AZ kwam de overwinning niet gemakkelijk, maar uiteindelijk stond er toch 3-1 op het scorebord.

Het publiek in Leeuwarden, dik 7500 man sterk, maakte zich vrijdagavond op voor een nieuw heerlijk avondje. Maar na drie minuten was het even stil. Voor het eerst dit seizoen kwam Cambuur in eigen stadion op achterstand.

Doelman Sonny Stevens was dit seizoen zelden op een foutje te betrappen, maar speelde de bal zomaar in de voeten van Félix Andrade Correia. Die gooide er een mooie slalom tegenaan een prikte de 0-1 binnen.

Het duurde even voordat Cambuur zich herstelde van die tegenslag. Maar na een kwart wedstrijd was de vroeg opgelopen schade hersteld.

In de negentiende minuut was Stanley Akoy het eindstation van een goedlopende Leeuwarder aanval. De voorzet kwam van David Sambissa, het terugleggen was van Robert Mühren en Akoy had alle tijd om een hoek uit te zoeken, 1-1.

Nog geen twee minuten later was het weer raak. Issa Kallon demonstreerde maar weer eens zijn snelheid op een pass in de diepte van Akoy. Hij rondde de sprint fraai af, 2-1.

Jong AZ bleef brutaal voetballen, maar gaf daarmee ook veel ruimte weg in de omschakeling. Cambuur verzuimde echter om die ruimte te benutten, waardoor de wedstrijd niet vroegtijdig was beslist.

In het eerste kwartier na de pauze kreeg Cambuur via Akoy en Sambissa twee kansen, maar beiden stuitten op doelman Rody de Boer. Jong AZ begon steeds meer te geloven dat er wel wat te halen viel bij de koploper en dook een paar keer gevaarlijk op in het strafschopgebied van Cambuur. Zonder echt grote kansen af te dwingen overigens.

Een kwartier voor tijd gooide Cambuur de wedstrijd toch in het slot. Wie anders dan Robert Mühren scoorde. Invaller Ragnar Oratmangoen leek een overtreding te begaan, maar mocht door. Uit zijn breedtepass tikte Mühren simpel zijn veertiende doelpunt van het seizoen binnen.

De koploper, die door het uitvallen van Akoy de wedstrijd met tien man eindigde, kan zondag ontspannen kijken hoe achtervolger De Graafschap het doet. De Superboeren spelen dan tegen Go Ahead Eagles.