Dalmau trekt Heracles uit het dal

Zaterdag 16 februari 2019
Heracles Almelo heeft in het thuisduel tegen Fortuna Sittard op zeer fraaie wijze de volle buit binnengehaald. Vooraf was duidelijk dat dit een cruciale wedstrijd zou worden. De vraag was: Zou Heracles op de tegen Ajax ingeslagen weg verder gaan of weer vervallen in de malaise van de weken daarvoor, waar de ene na de andere wedstrijd werd verloren? Tegenstander promovendus Fortuna stond voor de wedstrijd net onder Heracles op een negende plek met drie punten minder. Bij Heracles ontbraken Rossmann, Pröpper, Jakubiak, Droste, Konings en Van de Berg. Fortuna trainer Eijer kon niet beschikken over Rodriguez.

De eerste klap is een daalder waard
Bij de eerste de beste aanval van Heracles was het al meteen raak. Een voorzet vanaf rechts door Drost werd in eerste instantie nog gemist door Osman, maar in de rebound was Dalmau trefzeker. Fortuna was na deze tegenvallende opening geenszins uit het lood geslagen en ging op zoek naar de gelijkmaker. De beste kans daarop kreeg het in de 12e minuut toen Lamprou vanaf afstand uithaalde en keeper Blaswich ternauwernood de bal uit de kruising kon ranselen. Vervolgens ontspon zich een zeer aantrekkelijke wedstrijd tussen twee elftallen die beide vol op de aanval gingen spelen. Heracles wilde zo snel mogelijk de voorsprong verdubbelen, terwijl Fortuna kansen rook om op gelijke hoogte te komen. Gaandeweg de eerste helft kregen de zwart-witten steeds meer een veldoverwicht en moesten de bezoekers steeds verder terug en zich beperken tot counters die een aantal spaarzame kansen opleverden. De grootste kans op de 2-0 was 10 minuten voor rust voor Drost, maar alleen voor keeper Koselev miste hij doel.

Een Spaanse orkaan trekt door het stadion
De 2e helft begon waar de 1e eindigde; een aanvallend Heracles dat direct alweer een reuze kans kreeg. Ditmaal was het Breukers die op aangeven van Czyborra net naast schoot. Even later viel alsnog de gewenste 2-0. Wederom was het Dalmau die trefzeker was. Dit keer rondde hij met hoofd een voorzet vanaf rechts af. Heracles kreeg de smaak te pakken en Fortuna leek rijp voor de slachtbank. De 3-0 was een logisch gevolg van de Almelose dadendrang. Kuwas zette vanaf rechts de aanval op, bediende Dalmau die vervolgens een voorzet gaf op Drost die binnen kopte. Het mooiste doelpunt van de avond betekende tevens de hattrick voor uitblinker Dalmau. Op eigen helft verraste hij zijn Fortuna tegenstander waarna hij alleen als een Spaanse orkaan op weg kon naar de uitkomende Koselev die hij vervolgens met een heerlijke lob kansloos liet. En nog was de koek niet op. De 5-0 kwam op naam van Peterson die op aangeven van de onbaatzuchtige Kuwas binnen mocht schieten. Vlak voor zijn verdiende publiekswissel bracht Dalmau de eindstand op 6-0 na wederom een weergaloze actie. Na deze galavoorstelling hoopt iedereen dat Heracles definitief uit het dal is geklommen en weer naar boven kan kijken. Vrijdag speelt Heracles in Venlo tegen VVV en wordt hopelijk de zegereeks niet onderbroken.

Heracles Almelo Blaswich (GK), Breukers ©, van Hintum, van den Buijs, Czyborra, Osman, Drost (Duarte/85), Merkel, Kuwas, Dalmau (van der Water/82), Peterson (Dos Santos/71).
Fortuna Sittard Koselev (GK), Ciranni, Ramírez, El Messaoudi, Pinto ©, Smeets (Essers/77), Diemers, Balic, Hutten (Semedo/39), Novakovich, Lamprou.

Scheidsrechter Manschot

Kaarten
Geel: Dalmau, Breukers, van den Buijs (allen Heracles)

Heracles Almelo - Fortuna Sittard 6-0 (1-0)

Scoreverloop 1. Dalmau 1-0, 51. Dalmau 2-0, 55. Drost 3-0, 60. Dalmau 4-0, 70. Peterson 5-0, 78. Dalmau 6-0.

Luister naar de reacties van trainer Frank Wormuth, keeper Janis Blaswich en verdediger Dario van den Buijs.