Heracles onderuit tijdens Haags Kwartiertje

Zondag 19 november 2017
Heracles Almelo heeft in de hofstad Den Haag met 4-1 verloren van het plaatselijke Alles Door Oefening, beter bekend als ADO. De geflatteerde eindstand kwam pas in het laatste kwartier tot stand.

Goed begin Heracles
Om 12:30 gaf scheidsrechter Kevin Blom het beginsignaal voor een boeiend treffen tussen twee teams die op de ranglijst slechts 1 punt verschillen in het voordeel van de Almelose club. ADO kon niet beschikken over club-icoon Tom Beugelsdijk die door de uitgedeelde elleboogstoot aan NAC-speler Pablo Mari rustaaagh op de tribune zat. In de selectie van Heracles trainer John Stegeman ontbraken Brahim Darri, Wout Droste, Zeki Erkilinc en Robin Pröpper; allen kampen met een hamstring blessure. Daarnaast vond Gor Agbaljan (knieblessure) ook nog een plekje in de ruim gevulde ziekenboeg.

De wedstrijd begon met een riante kans voor de gasten. Kuwas gaf de bal van rechts voor op Niemeijer die de bal rechtstreeks in de handen van keeper Zwinkels tikte. In de 9e minuut werd het lichte overwicht van Heracles beloond met het openingsdoelpunt. Kuwas opende op Peterson die vanaf links de bal panklaar voorgaf waarna het voor Niemeijer een koud kunstje was om de bal binnen te schieten. Kort daarop kreeg de thuisclub de mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, maar een miraculeuze redding van Castro voorkwam erger. Door de voorsprong kreeg Heracles de luxe om in te zakken en ADO het spel te laten maken. Dit resulteerde er onder andere in dat in de 23 minuut Castro wederom handelend moest optreden door een vlammend schot tot corner te verwerken. Kort daarop viel alsnog de gelijkmaker door Lorenzen die in een onvervalste scrimmage de bal uiteindelijk binnen wist te werken. Het spel golfde vervolgens op en neer met kansen voor beide ploegen, waaronder een hele grote voor Heraclied Kuwas en de Hagenezen Kanon en Falkenburg.

ADO Den Haag na rust beter in het spel
Na de thee was de eerste kans voor Falkenburg die namens ADO zijn inzet ternauwernood gestuit zag door Castro, maar daarna kwamen er steeds minder echt uitgespeelde doelkansen en hielden de teams elkaar in evenwicht. Na een uur spelen zag Pelupessy zijn inzet net voor langs gaan, maar verder kregen beide clubs geen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Ondanks het gemis aan doelpunten bleef de amusementswaarde hoog aangezien beide partijen voor de volle winst gingen en geen genoegen namen met slechts 1 punt. 20 minuten voor tijd kreeg Monteiro een uitgelezen mogelijkheid om Heracles op voorsprong te zetten, maar zijn inzet belandde in het zijnet. In de 75e minuut rolde het befaamde "Haags kwartiertje" van de Noord-zijde hetgeen voor ADO normaliter het startsein is om er nog een schepje bovenop te gooien. Ook dit keer en het resulteerde meteen in een doelpunt voor de groen-gelen die een zondagschot van El Khayati zachtjes in het doel zagen rollen, waarbij goalie Castro aan de grond bleef genageld. Coach Stegeman bracht daarna 2 verse krachten en ging achterin 1:1 spelen. De tactische wissel bracht niet het gewenste resultaat want in de 84e minuut liep ADO verder uit door een doelpunt van Johnsen vanuit een corner. Het doek viel definitief voor Heracles door Hooi die bij een counter diep werd gestuurd, keeper Castro wist te omspelen en toen de bal simpel in het lege doel wist te schieten. Een verdiende overwinning voor ADO met een ietwat geflatteerde uitslag. ADO passeert hierdoor Heracles op de ranglijst dat nu op de 11e plek staat. Volgende week zaterdag speelt Heracles thuis tegen NAC-Breda en zal dan moeten proberen om het geschonden blazoen weer op te poetsen.

Opstelling
ADO: Zwinkels (K), Ebuehi, Meissner, Kanon, Becker, Meijers ©, Immers, Bakker, El Khayati (Gorter/87), Falkenburg (Johnsen/65), Lorenzen (Hooi/78).
Heracles: Castro (K), Breukers (Navratil/79), Wuytens, van den Buijs (Duarte/83), Gladon, Pelupessy ©, Kuwas, Peterson, Niemeijer, Hardeveld, Monteiro (Vermeij/79).

Scoreverloop
10 1-0 Niemeijer, 28 1-1 Lorenzen, 75 2-1 El Khayati, 84 3-1 Johnsen, 89 4-1 Hooi.